Cum se autorizeaza o constructie?
De cate ori nu v-ati luptat cu birocratia in tara asta?!
Ei bine in ceea ce priveste autorizarea unei constructii lucrurile nu stau deloc diferit! Inarmati cu putina rabdare si sfatuiti de Arhitect reusiti sa autorizati o constructie intre 1 luna si 3 luni de la prima intalnire avuta cu Arhitectul.
Timpul de obtinere a Autorizatiei de Construire sau de Demolare dupa caz, variaza de complexitatea lucrarii, de certifictul de Urbanism emis de catre Primaria localitatii unde se va amplasa constructia inainte de inceperea propriuzisa a proiectului si evident de situl (locul/localitatea ) unde se va amplasa viitoarea cladire.
Vom enumera in continuare pasii ce trebuie urmati pentru obtinerea Autorizatiei de Construire:
Dupa ce v-ati decis impreuna cu familia ca v-ati saturat sa stati la bloc si vreti sa va mutati in propria casa la curte sau sunteti un investitor care doreste ridicarea unei cladiri de birouri a unei hale industrial sau a unui complex rezidential pe un teren in proprietate sau concesionat trebuie sa va adresati primariei de care apartine Terenul in vederea obtinerii Certificatului de Urbanism.
Certificatul de urbanism este un act de informare emis de Autoritatea Locala(Primarie) prin care Dvs in calitate de beneficiari sunteti informati in ce conditii veti putea construi pe trenul DVS. Adica ce trebuie sa pregatiti pentru dosarul de Autorizatie de Construire. Arhitectul trebuie consultat inaintea emiterii certificatului de urbanism pentru a va sfatui ce anume sa cereti, ce fel de cladire, ce regim de inaltime ce denumire, pentru a se clarifica cu exactitate ce anume vreti sa construiti pe teren iar primaria sa nu impuna conditii si avize in plus prin acest certificate de urbanism.
Pentru emiterea acestui certificat de urbanism aveti nevoie de o cerere, de cadastrul terenului la zi si dupa caz de acte de proprietate.
Termenul de emitere a acestui certificate de urbanism poate dura pana la 1 luna. Timp care nu este pierdut de dvs. Pentru ca Arhitectul lucreaza deja la proiect. Urmand sa-l coreleze daca este cazul cu conditiile impuse prin certificatul de urbanism. Un architect priceput si cu experienta va va ajuta sa luati un start bun in viitorul dvs proiect.
(MODEL DE CERTIFICAT)
Avem Certifcatul de urbanism, stim ce vrem sa construim si in ce conditii ne lasa Primaria iar acum trecem la intocmirea proeictului cu obtinerea avizelor.
Proiectul Dvs este compus de regla din trei capitole mari:
Aehitectura, Rezistenta si Instalatii, documentatii de care se ocupa firma noastra impreuna cu specialistii ei.
Dumneavosatra in ciliate de beneficiar si viitor investitor sunteti tinut la current cu evolutia si stadiul proiectului fiind consultat in luarea anumitor decizii cu privire la constructive: ce tipuri de material sa folosim ce solutii de compartimentare etc.
Dup ace avem proiectul si avizele cerute prin certificatul de urbanism putem depune dosarul la Primarie pentru obtinerea Autorizatiei de Construire.(D.T.A.C.)
Autorizatia de construire este documentul legal care ne da dreptul sa construim in conformitate cu documentatia de proiectare atribuita lui.
Deci sa recapitulam:
Documente necesare obtinerii Autorizatiei de Construire:
Cerere! (model cerere autorizatie de construire si ANEXA la cerere)
1. Certificat de Urbanism
2. Acte de proprietate(concesiune)
3. Cadastru(dupa caz ridicare topografica)…in zona rurala nu este solicitata
4. Studiu Geotehnic.
5. PROIECTUL( ARHITECTURA,REZISTENTA,INSTALATII)
6. Avizele cerute ce Certificatul de urbanism( Mediu, Electrica, Gaze, Pompieri…etc)
7. Dovada inregistrarii proiectului in Ordinul Arhitectilor
8. Dovada achitarii taxei catre bugetul de stat.
Cam multe s-au strans dar iata-ne ajunsi la finalul demersului pentru Obtinerea Autorizatiei de Construre!
(MODEL DE AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE)
(MODEL NOTIFICARE AVIZ MEDIU)